Jeden procent więcej piękna

osób zadeklarowało, że przekaże odpis 1% podatku na Fundację inCanto

dołącz do tej grupy, w swoim zeznaniu podatkowym wpisz KRS 0000706403

Jeden procent więcej pięknaKRS 0000706403

Twój 1% podatku ma moc uczynić świat piękniejszym – w zeznaniu podatkowym wpisz KRS 0000706403 i wspólnie postarajmy się, by wokół nas było o 1% więcej piękna.

Podarowanie 1% podatku dochodowego wybranej organizacji, mimo że nic nie kosztuje, ma szczególny wymiar społeczny. Środki z tego tytułu otrzymują tylko instytucje, które uzyskały status organizacji pożytku publicznego – w skrócie OPP.

Fundacja inCanto została uznana za organizację pożytku publicznego w pierwszym możliwym prawnie terminie – 27 listopada 2020 roku, co nas ogromnie cieszy i napawa dumą, ale również wzbudza jeszcze większe poczucie odpowiedzialności za podjętą misję. O czym ten status świadczy?

Między innymi o tym, że Fundacja inCanto:

od początku swojego istnienia prowadzi działalność pożytku publicznego – czyli taką, która spełnia ważną misję społeczną i jest skierowana do wszystkich.

nie działa dla zysku, ale dla realizacji swojej misji, a wszelkie środki, które do niej trafiają przekazuje na rzecz projektów, których się podjęła.

bardzo skrupulatnie prowadzi księgowość, potrafiąc udokumentować i uzasadnić każdy wydatek, trzyma się reguł gospodarności i gwarantuje, że przeznaczone na nią środki wykorzysta najlepiej jak to możliwe.

Jak my sami widzimy własną rolę w działaniu na rzecz „pożytku publicznego”?

Statystyki mówiące o aktywnym uczestnictwie Polaków w życiu kulturalnym, delikatnie mówiąc, nie są dobre, a tendencja ich zmian nie napawa optymizmem. To, co my sami i wielu naszych sympatyków uznaje za nieodzowny składnik codzienności: słuchanie muzyki, oglądanie spektakli teatralnych, wizyta w muzeum, dobra lektura, kulturalna dyskusja, a nawet zwyczajne poszerzanie horyzontów, jest ważne jedynie dla stosunkowo niewielkiego odsetka naszych rodaków.

Spójrzcie na te dane:

Polaków przyznaje, że nie interesuje się kulturą1

osób przyznaje, że przez ostatni rok nie uczestniczyło w żadnym wydarzeniu kulturalnym2

osób nigdy nie było w filharmonii3

osób w wolnym czasie najczęściej przegląda internet, a 66% osób ogląda telewizję4

ponad 80% Polaków nie słucha muzyki klasycznej na żywo, a ponad 40% nie styka się z nią nawet za pośrednictwem mediów5

osób przyznaje, że w ciągu ostatnich lat nie wysłuchało żadnego koncertu, 75% nie było w galerii/muzeum, a 79% nie było w teatrze2

odsetek osób nieuczestniczących w wydarzeniach kulturalnych rośnie z wiekiem – wśród osób po 45 roku życia jest on wyższy niż 40%2

1. Sponsoring Monitor ARC Rynek i Opinia, Badanie 2019
        2. Uczestnictwo Polaków w wydarzeniach kulturalnych, Sondaż Kantar 2019
        3. Praktyki kulturalne Polaków, Raport IMiT 2014
        4. Życie kulturalne i sposoby spędzania czasu wolnego Polaków, Sondaż Panelu Ariadna 2018
        5. Badanie omnibusowe na temat częstości słuchania muzyki poważnej i ludowej, IMiT 2016

Wygląda zatrważająco, prawda? Poprawa tego złego stanu rzeczy (choćby tylko o jeden procent) wymaga czasu, poświęcenia i pracy u podstaw. Jednak dobra wiadomość jest taka, że wiemy jak się za to zadanie zabrać na muzycznym odcinku życia kulturalnego, który jest naszą domeną.
    Od początku istnienia Fundacji prowadzimy działalność, którą doceniają wrażliwi na piękno melomani z całej Polski. Teraz przyszła pora aby szczególnie pomyśleć o tych, którzy z różnych powodów są wyobcowani z życia kulturalnego. Dlatego środki pochodzące z odpisów podatkowych chcemy przeznaczyć na działalność skierowaną do osób, które z muzyką dawną, a nawet z muzyką klasyczną jako taką, niewiele mają wspólnego. Zrobimy to, podejmując działania, które w nowoczesny i kreatywny sposób będą popularyzować dawną muzykę sakralną wśród szerokiego grona osób, a nie tylko melomanów i bywalców sal koncertowych.

Jaki jest nasz plan?

Ze środków zgromadzonych w ramach kampani 1% chcemy co roku organizować przynajmniej jeden cykl interdyscyplinarnych spotkań edukacyjnych prowadzony przez wybitnych specjalistów (podobny do projektu Muzyka i Biblia czy cyklu cameraINcanto). Jak możesz zobaczyć, w minionych latach cieszyły się one dużym zainteresowaniem:

Zależy nam również, aby promować rodzimych artystów i kompozytorów, realizując wysokiej jakości nagrania muzyki sakralnej, które upowszechnimy za darmo na naszym kanale na YouTube. Dotychczas udało nam się to zrobić w takim projekcie, jak zrealizowane w czasie pandemii nagrania pt. Pocieszycielka Strapionych:

Jak powietrza brakuje w polskich mediach miejsca, gdzie w sposób przystępny i popularyzatorski, a nie jedynie specjalistyczny rozmawiałoby się o kulturze wysokiej, dlatego marzy nam się również utworzenie podcastu lub nawet wideobloga promującego kulturę wysoką – jeśli uda nam się zebrać wystarczająco dużo, pokusimy się także o realizację tego celu!

Zapału i inspiracji, aby podjąć się tego zadania dostarcza nam nasz mentor, śp. Sir Roger Scruton, który w wydanej nakładem naszej Fundacji książce Muzyka jest ważna pisze tak:

Wierzę, że wszyscy mamy potrzebę odkupienia – i to niekoniecznie w sensie religijnym. Myślę raczej, że mamy potrzebę, aby nasze czyny, gesty, plany i projekty miały jakiś rodzaj spełnienia, aby wynosiły nas ponad codzienne pragnienia, które nas przenikają. […] Jest to oczywiste w wypadku związków międzyludzkich, szczególnie miłości, ale dotyczy również całego życia – a życie pozbawione takiej perspektywy, bez ideałów, staje się męczące. Kiedy ludzie wkraczają na drogę przestępstwa, dzieje się tak między innymi dlatego, że doświadczają oni rozczarowania brakiem możliwości osiągnięcia takiego stanu odkupienia. Gdzie jest w tym zatem miejsce sztuki i co można zrobić, aby zaspokoić te dążenia? Przekonywałem już, że poszukiwanie piękna jest poszukiwaniem domu, miejsca, gdzie człowiek czuje się dobrze sam ze sobą i z innymi, ale przede wszystkim miejsca, do którego przynależy.

Zostańmy w kontakcie

Jeśli chcesz się z nam podzielić swoimi spostrzeżeniami lub o coś zapytać – skorzystaj z poniższego formularza kontaktowego. Przy okazji możesz również zamówić porcję ciekawych wiadomości z życia Fundacji (piszemy raz w miesiącu i tylko w ważnych sprawach).

Imię i nazwisko

Twój adres e-mail

Uwagi

Program PIT udostępniamy we współpracy z IWOPw ramach projektu PITax.pl dla OPP.