25.02.2020

Otwieramy zapisy na warsztaty #MusicaDivina2020

Z niezwykłą radością i dumą pragniemy zaprosić wszystkich miłośników Piękna na niezwykłe muzyczne święto ‒ w dniach 7-14 sierpnia 2020 r. w krakowskich świątyniach odbędzie się sześć wyjątkowych koncertów w ramach trzeciej odsłony festiwalu Musica Divina. Nowością nadchodzącej edycji będą otwarte dla publiczności spotkania z festiwalowymi artystami, natomiast stałymi punktami w rozkładzie pozostają codzienne liturgie i ‒ oczywiście ‒ warsztaty wokalne.

Warsztaty są dla nas, organizatorów, sposobem na poszukiwanie repertuarów i tradycji niedocenianych, zapomnianych, czy w naszej przestrzeni kulturowej nieznanych. Ich uczestnicy pracując na wyjątkowym repertuarze w relacji mistrz-uczeń poznają nie tylko nowe utwory, mogą też kształcić różne techniki wokalne, ale także zdobywają wiedzę o różnych tradycjach wykonawczych, sposobach odczytywania i rekonstrukcji źródeł, czy szeroko rozumianej historii muzyki sakralnej.

W ramach Musica Divina 2020 odbędą się dwie ścieżki warsztatowe: w dn. 7-10 sieprnia 2020 zapraszamy na zajęcia z Damienem Poisblaudem, który interesując się odnowieniem tradycji chorału gregoriańskiego i pragnie przywrócić autentyczne praktyki śpiewacze poprzez studiowanie średniowiecznych manuskryptów zachodu. Dzięki szerokiej działalności koncertowej, konferencyjnej i edukacyjnej został uznany za jednego z najlepszych obecnie specjalistów z dziedziny chorału gregoriańskiego. Warsztaty mają na celu przybliżenie uczestnikom konkretnego, namacalnego doświadczenia sztuki średniowiecznych kantorów. Poprzez naukę repertuaru gregoriańskiego, uczestnicy odkryją żywe wykonawstwo praktykowane jeszcze w tradycji ustnej dawnych wieków, jakiego ślady objawiają nam pierwsze źródła rękopiśmiennicze.

Bogactwo tradycji śpiewaczej dawnego Wschodu będzie przedmiotem warsztatów z Varvarą Kotovą – córką Andrieja Kotova, założyciela rosyjskiego legendarnego zespołu Sirin, który gościł na Musica Divina w 2019 roku. Z naszego spotkania zrodził się pomysł kontynuowania współpracy, tym razem pod okiem Varvary – doświadczonej śpiewaczki, założycielki zespołu Uzorika. Zajęcia będą trwały w dn. 11-14 sierpnia 2020.

Podczas warsztatów będziemy pracować nad dźwiękiem, rytmem, wykonywać ćwiczenia wokalne oraz zgłębiać bezpośrednio muzyczny materiał południowych i południowo zachodnich regionów Rosji. Nie będziemy jedynie ćwiczyć ale również przekomponowywać polifoniczne pieśni ludowe – zapowiada Varvara Kotova.

Do udziału w warsztatach zapraszamy osoby posiadające doświadczenie wokalne, nie jest wymagana umiejętność czytania nut (aczkolwiek na pewno ułatwi pracę nad repertuarem), ani kierunkowe wykształcenie.

Szczegółowe informacje i formularz zgłoszeniowy dostępne są na stronie internetowej festiwalu: www.musicadivina.pl/warsztaty.

Podziel się naszymi informacjami