Sławomir Witkowski

muzyk i muzykolog, absolwent Wydziału Instrumentalnego Akademii Muzycznej im. Karola Szymanowskiego w Katowicach oraz Instytutu Muzykologii Uniwersytetu Jagiellońskiego, kantor parafii św. Jadwigi Śląskiej w Chorzowie, wykładowca Szkoły Kantorów w Krakowie. Od 1996 roku prowadzi męski chór Schola Cantorum Minorum Chosoviensis specjalizujący się w wykonywaniu chorału gregoriańskiego i wczesnej polifonii. Od 2000 r. z Magdaleną Krzywdą tworzy duet Sapphire, który zbierał laury na najważniejszych festiwalach piosenki poetyckiej w Polsce. Współpracuje także z zespołem Scandicus wykonując wokalną i instrumentalną muzykę średniowieczną.

Wybrana dyskografia:

Mariam Matrem Virginem, 2008 (z żeńską scholą Nativitatis)

Msza alternatim we włoskiej i francuskiej muzyce liturgicznej XVII wieku, 2011 (z organistką Susi Ferfoglia i zespołem Flores Rosarum)

Akatyst ku czci Bogurodzicy – DVD, 2015 (z kantorem bizantyjskim Marcinem Abijskim i Bornus Consort)

Harmonie Universelle, 2016 (z organistą Krzysztofem Pawliszem, pod dyrekcją Marcela Pérèsa)

Kolędy na trzy-czte-ry, 2016 (z Magdaleną Krzywdą i zespołem: Michał Wierba, Piotr Flis, Hubert Kowalski, Łukasz Kurzydło)