13.03.2023

Nowy początek? Plany i nadzieje AD2023

Zanim przejdę do zarysowania planów Fundacji, chcę serdecznie podziękować naszym Darczyńcom, którzy uświadomili nam potrzebę, by taki tekst pojawiał się na początku każdego roku. Wybaczcie, że o zamiarach projektowych na ten rok informuję Was dopiero w marcu – w przyszłości będziemy to robić z większym wyprzedzeniem, a kto wie – może i z większym przytupem.

Zatytułowałem ten szkic Nowy początek?, ponieważ nie umiem zacząć inaczej niż od podkreślenia, że dzięki nowej „kwaterze głównej” mamy nieporównywalnie większe możliwości działania niż dotychczas. Stąd też spora część planów będzie miała swoje źródło w użyczonej nam bezinteresownie pięknej przestrzeni, którą możemy wypełnić ważną dla nas wszystkich treścią. To zarazem taki mały powrót do korzeni, bo środowisko Fundacji zaczęło się tworzyć wokół spotkań, które jednak na czas dłuższy odeszły do lamusa – najpierw ze względu na pandemię, a potem z uwagi na brak lokalu mogącego pomieścić w miarę komfortowo choćby 10 osób.

Festiwale

Robimy wszystko, by kolejne odsłony Rezonansów i Musica Divina odbyły się w zaplanowanym kształcie. Nasi regularni Czytelnicy wiedzą, że nie jest to sprawa oczywista, bo malejące dotacje i rosnące koszty skutkują wielkimi problemami i koniecznością nagłych zmian w programie. Jednak to, czego na dziś jesteśmy pewni, to tego, że na Musica Divina spotykamy się między 1 a 6 sierpnia, a na Rezonansach między 13 a 15 października bieżącego roku.

Naszym ogromnym wyzwaniem jest dalsze budowanie społeczności Patronów Musica Divina oraz zainicjowanie podobnej grupy filantropów wokół Festiwalu Rezonanse. Już teraz nie brak nam dowodów na wielką moc Festiwalu Społecznego – marzymy o tym, by w tej drodze do stabilności i niezależności zdobywać rokrocznie kolejne bazy. Wszystkich, którzy mogą nas w tym wesprzeć serdecznie o to prosimy i zapraszamy do tego niezwykłego grona ludzi pozytywnie zakręconych na punkcie muzyki!

Spotkania i koncerty

W naszym salonie przy pl. Generała Sikorskiego 3/4 będziemy gościć znakomitych artystów i ludzi kultury. Mamy w planach zorganizowanie:

Spotkania wokół książki Zrozumieć muzykę(Mamy wielką nadzieję na obecność Antoniego Libery)

Premiery filmu Taivo nagranego w zeszłym roku w Estonii

Otwartej próby Stefana Plewniaka i jego zespołu Il giardino d’amore

Publikacje

Jeszcze w marcu swoją premierę będzie miał jubileuszowy, 10 album wydany naszym nakładem: Liberator Hominis. Zawiera on paschalny chorał cysterski pochodzący z polskich źródeł. Opracował go Sławek Witkowski wraz ze swoją Scholą Cantorum Minorum Chosoviensis. Płyta zostanie wzbogacona o bogatą książeczkę z tekstami pieśni i merytorycznym wprowadzeniem zarówno Sławka, jak i o. Grzegorza Brodackiego OCist, który w pasjonującym eseju opowiada o liturgii cysterskiej z XII wieku.

Trudno dziś jednoznacznie stwierdzić, czy w tym roku pojawią się kolejne publikacje pod naszym szyldem, jednak z całą pewnością rozpoczniemy prace nad tłumaczeniem dwóch książek znakomitego autora, który – taką mam nadzieję – będzie nam towarzyszył w kolejnych latach działalności. Jego nazwisko niech jeszcze przez jakiś czas pozostanie naszą słodką tajemnicą. Żadna z jego książek dotychczas nie doczekała się polskiego przekładu, zatem wielkie wyzwanie i wspaniała przygoda przed nami!

Mamy również bogate plany nagraniowe, jednak za wcześnie by je ogłaszać i potwierdzać. Z całą pewnością będą to płyty, które zelektryzują wiernych Słuchaczy Musica Divina i Rezonansów. Chciałbym powiedzieć więcej, jednak na tym etapie nie byłoby rozsądnie rozbudzać nadziei, które mogą okazać się płonne.

Szkoła

Trwają już prace koncepcyjne nad nowym projektem edukacyjnym, który tym razem przybierze postać regularnego studium dla pasjonatów muzyki sakralnej. Chcemy razem z Wami nauczyć się słuchać i lepiej rozumieć muzykę, którą kochamy. Dlatego już jesienią, wraz z początkiem roku akademickiego wystartują Lekcje Słuchania (robocza nazwa), które adresujemy do tych wszystkich, którzy chcą lepiej poznać historię muzyki, spotykać się regularnie ze świetnymi prowadzącymi, odnaleźć swojego muzycznego Mistrza, który za rękę poprowadzi tam, gdzie samemu trudno byłoby zawędrować.

W tej chwili zastanawiamy się nad dokładnym programem, formułą zjazdów i kadrą prowadzących. Późną wiosną ogłosimy szczegóły, a latem uruchomimy zapisy. Zainteresowani?

Wszyscy żyjemy nadzieją, że ten rok okaże się nieco łatwiejszy niż poprzedni i w listopadzie będziemy mogli odetchnąć nieco i w spokoju planować kolejne działania zamiast martwić się o nasze finanse. Pewnie nic z powyższych planów nie byłoby możliwe, gdyby kilka miesięcy temu kilkadziesiąt osób nie wsparło nas tak hojnie i nie pomogło wygrzebać się z poważnych kłopotów. Jeszcze raz, wszystkim Wam najserdeczniej dziękuję! Przyda nam się bardzo dodatkowy wiatr w żagle, dlatego nieustannie polecam Waszej pamięci Fundację i jej sprawy.

Podziel się naszymi informacjami