Zrozumieć muzykę

Wydajmy razem książkę sir Rogera Scrutona. Po polsku.

Po sukcesie Muzyka jest ważna, chcemy razem z Wami przeczytać po polsku drugą (i ostatnią) książkę o muzyce sir Rogera Scrutona, Understanding Music. Ukazała się ona nakładem wydawnictwa Bloomsbury w 2016 roku i do tej pory nie została wydana w polskiej wersji językowej. Najwyższy czas to zmienić, dlatego prosimy – pomóż nam przybliżyć dziedzictwo Scrutona rzeszy czytelników nad Wisłą!

12 stycznia 2020 roku zmarł sir Roger Scruton – wybitny brytyjski intelektualista: filozof, pisarz, kompozytor, krytyk. Miłośnik sztuki wysokiej i żarliwy obrońca jej kluczowej wartości w życiu społeczeństw. Od kilku lat historia Fundacji inCanto jest nierozerwalnie związana z postacią sir Rogera – dzięki ogromnemu zaangażowaniu społecznemu, w listopadzie 2020 roku ukazała się książka Muzyka jest ważna – pierwsza pozycja Scrutona o muzyce wydana w języku polskim, złożona z tekstów pochodzących z Music as an Art oraz tych dotychczas dostępnych wyłącznie w internecie.

Kim był sir Roger Scruton?

Wybitny pisarz i filozof, sir Roger Scruton, przez ponad trzy dekady wykładał na uczelniach po obydwu stronach Atlantyku, m. in. w Birkbeck College, Boston University, University of Buckingham. Jest autorem ponad 40 książek.

W swojej pracy filozofa wyspecjalizował się w estetyce, ze szczególnym naciskiem na muzykę i architekturę. Pozostawił po sobie kilka powieści, publikował pamiętniki i eseje na tematy budzące szerokie zainteresowanie społeczne. Angażował się również we współczesną polityczną i kulturalną debatę z pozycji myśliciela konserwatywnego, był szczególnie znany jako polemista. Należał do Royal Society of Literature oraz British Academy. Za swoją działalność naukową i antykomunistyczną został odznaczony przez władze Czech, Węgier, miasta Pilzno i Zgromadzenie Ogólne stanu Virginia (Virginia’s General Assembly).

Jego zasługi znalazły uznanie także w oczach władz naszego kraju. W 2016 roku został laureatem Medalu Odwaga i Wiarygodność przyznanego przez Fundację im. Lecha Kaczyńskiego, a w 2019 roku przyznano mu Krzyż Wielki Orderu Zasługi Rzeczypospolitej Polskiej.

Obserwuj polski profil sir Rogera Scrutona na Facebooku

Od «Muzyka jest ważna» do «Understanding music»

Z pełnym przekonaniem możemy stwierdzić, że wydanie Muzyka jest ważna odmieniło losy Fundacji – otworzyło jej wiele nowych perspektyw, powiększyło audytorium i sprawiło, że intelektualny namysł nad muzyką na stałe wpisał się w jej priorytety programowe. Jednak to, co najważniejsze, to fakt, że wspólnie z setką zaangażowanych osób pokazaliśmy, że można oddolnie kreować dyskusję, można inspirować powstanie pięknych i ważnych książek i że razem z innymi mamy realny wpływ na rzeczywistość. Wydaliśmy książkę, która przypadła do gustu nie tylko specjalistom, ale także pasjonatom i miłośnikom dobrej muzyki, a jakość jej wydania została potwierdzona m.in. nominacją do nagrody Najpiękniejsza Książka Roku Polskiego Towarzystwa Wydawców Książek.

Wspólnie z setką zaangażowanych osób pokazaliśmy, że (...) mamy realny wpływ na rzeczywistość.

Sukces tamtej zbiórki i rozgłos, jaki zyskała Muzyka jest ważna, zachęcił nas do sięgnięcia po kolejne cele. Wraz z Patronami, podążając za intuicją sir Rogera wyrażoną w Muzyka jest ważna, przekształcamy nasze najważniejsze wydarzenie – Musica Divina w Festiwal Społeczny. Chcemy również ponownie zaprosić wszystkich, którym leży na sercu sztuka wysoka, do wsparcia wydania polskiej wersji książki sir Rogera Scrutona Understanding Music, opublikowanej w oryginale przez wydawnictwo Bloomsbury w 2016 roku. Obok Aesthetics of Music i Muzyka jest ważna to już ostatnia pozycja Autora traktująca o muzyce, która jeszcze nie doczekała się jeszcze polskiego tłumaczenia.

Książka jest podzielona na dwie części: pierwszą, poświęconą estetyce i teorii muzyki oraz drugą, zawierającą krytyczne studium twórczości poszczególnych kompozytorów, myślicieli i ich dzieł: Mozarta, Wagnera, Beethovena, Janáčka i Schoenberga, Szymanowskiego i Adorno. Zawartość Understanding Music z pewnością przypadnie do gustu filozofom i muzykologom, a także melomanom, którzy pragną odnaleźć głębsze znaczenie muzyki, rozwinąć swoje horyzonty i nauczyć się słuchać bardziej świadomie.

Na naszą publikację złożą się tłumaczenia następujących artykułów:

Wprowadzenie

Dźwięki
Wittgenstein o muzyce
Ruch
Ekspresja
Rytm

Mój Mozart
Dziewiąta Symfonia Beethovena
Sąd nad Richardem Wagnerem
Pierwsze spojrzenie na Pierścień Nibelunga
Prawdziwy autorytet: Janáček, Schoenberg i my
O Szymanowskim
Po co czytać Adorno?

Chcę wesprzeć zbiórkę

Dlaczego my?

W swojej działalności podejmujemy się realizacji projektów niekomercyjnych, których głównym kryterium jest ich doniosła społeczna rola i jakość wykonania. Dlatego swoje publikacje książkowe i muzyczne projektujemy z myślą o ludziach wrażliwych na detale i przywiązanych do klasycznych form, a nie rynkowych trendów i maksymalizacji doznań. Jako organizacja pozarządowa mamy zarazem obowiązek, jak i luksus kierowania się innymi kryteriami niż komercyjne wydawnictwa. Nie działamy dla zysku, ale dla realizacji misji, wokół której jesteśmy w stanie zgromadzić dostatecznie wielu pasjonatów i darczyńców. Dlatego włączając się w projekt wydania nowej książki sir Rogera nie dołączysz do grona klientów, ale społeczności osób zaangażowanych w pielęgnowanie klasycznych wartości, przywiązanych do piękna muzyki, działających na rzecz dobra wspólnego, promującej sztukę wysoką i adekwatną do niej jakość wydawniczą.

O naszej wiarygodności świadczą realizowane przez Fundację inCanto projekty: na czele z Musica Divina i Festiwalem Rezonanse, a także nasza dotychczasowa działalność wydawnicza, status organizacji pożytku publicznego, a przede wszystkim zaufanie setek naszych darczyńców, którzy od czterech lat wspierają regularnie naszą misję jako Zachwyceni, Patroni Musica Divina lub okazjonalnie przekazując nam jednorazowe darowizny.

Do tej pory zebraliśmy:

43 881,00 zł z 52 012,00 zł

Wyciągnęliśmy wnioski z poprzedniej akcji crowdfundingowej i tym razem rozpoczynamy ją mając już gotowe tłumaczenie Understanding Music! Było to możliwe dzięki pierwszemu Darczyńcy – Panu Grzegorzowi Buczkowskiemu, który wsparł wydanie Muzyka jest ważna i również teraz zechciał dołożyć swoją bardzo ważną cegiełkę (w wysokości 5000 zł) do powstania kolejnej publikacji. To pozwoliło nam pokryć koszty licencji oraz znaczną część wynagrodzenia tłumacza.

Jakie koszty musimy pokryć, by książka mogła się ukazać?

Aby zrealizować nasze plany, potrzebujemy 52 012,00 zł. Zatem, uwzględniając pierwszą darowiznę (5000 zł), brakuje jeszcze 47 012,00 zł by sfinansować:

• pozostałą część honorarium tłumacza,
  • adiustację i korektę tekstu,
  • skład i projekt graficzny,
  • skład i edycję ponad 50 nutowych przykładów muzycznych,
  • wydruk pierwszego nakładu.

Jeśli nasza zbiórka zakończy się sukcesem, książka ukaże się w czerwcu 2022.

Wszystkich, którzy bardzo długo czekali na swój egzemplarz Muzyka jest ważna i dlatego mogą słusznie powątpiewać w to, czy ten termin jest realny, uspokajamy – tym razem rozpoczynamy zbiórkę będąc już na bardzo zaawansowanym etapie prac. Jeśli tylko zgromadzimy potrzebne środki, nową książką będziemy się cieszyć bez opóźnień!

Darczyńców wsparło zbiórkę.

A wśród nich:

Serdecznie dziękujemy!

Pakiety Darczyńców

Wszystkim zaangażowanym w zbiórkę chcemy podziękować w wymierny sposób, dlatego przygotowaliśmy Pakiety Darczyńców. Ich lista znajduje się poniżej. W każdym z pakietów, obok kwoty wsparcia znajduje się opis nagród, które będą wyrazem naszej wdzięczności.

dowolna kwota

Liczy się każda złotówka!

Twoje imię i nazwisko znajdzie się na liście Darczyńców w książce.
35 zł

Pakiet I

imię i nazwisko Darczyńcy w książce oraz jeden rozdział w formacie PDF
65 zł

Pakiet II

imienne podziękowania w książce oraz tłumaczenie Understanding Music w formacie PDF
120 zł

Pakiet III

imienne podziękowania wydrukowane w książce oraz Twój drukowany egzemplarz tłumaczenia Understanding Music
240 zł

Pakiet IV

imienne podziękowania wydrukowane w książce, a także po jednym egzemplarzu Muzyka jest ważna i tłumaczenia Understanding Music z zakładkami
500 zł

Pakiet V

imienne podziękowania wydrukowane w książce, a także ekskluzywne, limitowane wydanie zbiorcze Muzyka jest ważna i tłumaczenia Understanding Music
1 000 zł

Pakiet VI

imienne podziękowania wydrukowane w książce oraz ekskluzywne, limitowane wydanie zbiorcze Muzyka jest ważna i tłumaczenia Understanding Music, a także pakiet 7 płyt wydanych przez Fundację inCanto
2 500 zł

Pakiet VII

nadanie tytułu Mecenasa wybranego rozdziału przetłumaczonej książki oraz ekskluzywne jej wydanie ze spersonalizowanym nadrukiem na ozdobnym etui

Można też wspomóc naszą zbiórkę poprzez wykonanie zwykłego przelewu

Fundacja inCanto
ul. Lenartowicza 8/3

Numer konta bankowego: 73 1870 1045 2078 1071 5102 0008
Tytułem: Wydanie Understanding Music

Chcesz wesprzeć zbiórkę w inny sposób? Masz pomysł jak nadać akcji większy rozgłos? Skontaktuj się z nami!

Imię i nazwisko

Twój adres e-mail