Maria Anna Klich

Wokalistka, lirniczka.

Pochodzi z Poznania, gdzie ukończyła Akademię Muzyczną (fortepian). Studia kontynuowała na Akademii Muzycznej w Krakowie oraz Conservatoire National de Region w Lyonie (śpiew solowy). Swoje umiejętności doskonaliła podczas rocznego stypendium na Uniwersytecie Muzycznym w Bukareszcie oraz na licznych kursach mistrzowskich.
Stypendystka CNR de Lyon.
Na swoim koncie ma nagranie opery „The telephone or L’amour a trois” G.C. Menottiego dla Rumuńskiej Telewizji Kulturalnej oraz Radio Cultural (Rumunia).

Na stałe jest związana z zespołem FLORES ROSARUM, specjalizującym się w muzyce jednogłosowej, w szczególności śpiewach św. Hildegardy z Bingen, a także z zespołem muzyki dawnej FLORIPARI Muzycy Wawelscy. Jest solistką autorskiego Teatru Muzycznego IWIA.

Jako lirniczka współpracuje z Filharmonią Krakowską oraz z zespołami: Floripari, Flores Rosarum, San Clemente, Perfugium, Jezuickim Chórem Akademickim, Octava Ensemble.
Brała udział w licznych warsztatach lirniczych.

Prowadzi zajęcia z emisji głosu w ramach Podyplomowych Studiów z Monodii Liturgicznej (UPJPII). Uczy emisji głosu oraz kształcenia słuchu w Opactwie Benedyktynów w Tyńcu. Jako pedagog współpracuje również z chórem Gaudete.

Koncertowała w Polsce, Francji, Rumunii, Algierii, na Litwie.