12.06.2018

Debiut na finał - koncert inCanto Ensemble

7 miesięcy działalności, 10 wieczorów camera IN canto, 2 koncerty, remont (jednego) biura, kilkunastu Zachwyconych, dziesiątki przyjaciół, gości, nowych kontaktów, jeden piec, jeden wirginał i jedna zbiórka na naszą pierwszą płytę. Tak w skrócie moglibyśmy podsumować  pierwszy sezon funkcjonowania Fundacji. Mamy z czego być dumni, a przede wszystkim – mamy za co dziękować i co świętować.

Zatem zapraszamy serdecznie na ostatnie przed wakacjami spotkanie camera IN canto, tym razem trochę nietypowe, gdyż będziemy gościć w pobliskim kościele św. Józefa przy ul. Poselskiej. Zaczniemy mszą świętą, która dla nas, całego zespołu Fundacji, jest okazją do podziękowania Panu Bogu za ten niezwykle owocny czas: zarówno za całe dobro, które jest efektem naszej pracy, jak i za Was, którzy wspieracie nas we wszystkich działaniach.

Po mszy świętej zapraszamy na wyjątkowy koncert Imiona Maryi w wykonaniu debiutującego zespołu inCanto Ensemble będącego najnowszą inicjatywą naszej Fundacji. Cieszymy się, że jeszcze przed wakacjami będziemy mogli zaprezentować Wam ten projekt.

W repertuarze koncertu znalazły się utwory kompozytorów europejskich, zarówno dawnych jak i współczesnych, przy czym nie zabraknie muzyki polskiej z wyraźnym wątkiem krakowskim. Motywem przewodnim będą przymioty i imiona, którymi określamy Matkę Bożą, a muzycznej uczcie towarzyszyć będzie komentarz omawiający teksty utworów w tym właśnie kluczu. I chociaż skończył się maj, miesiąc szczególnie poświęcony Bożej Rodzicielce, jesteśmy przekonani, że jest to program uniwersalny, choćby z uwagi na silną pobożność maryjną w Polsce i niezwykłą liczbę świąt i uroczystości Jej poświęconych.

O tym właśnie ten koncert opowiada – o Jej obecności i opiece w każdym dniu i w każdym ludzkim działaniu odzwierciedlonej w nieprzebranej ilości określeń, którymi się do Niej zwracamy – Bogurodzica, Opiekunka, Pocieszycielka, Gwiazda Morza, Nieskalana… – mówi Barbara Kucharska, pomysłodawczyni koncertu.

Kończymy sezon w Fundacji inCanto, jednak nie znaczy to, że przez wakacje zawieszamy działalność – wręcz przeciwnie. Przed nami koncert Zespołu Muzyki Dawnej PERFUGIUM i premiera płyty Kraków – Pępek świata, a w sierpniu finał naszego flagowego projektu. Śledźcie nasze poczynania – będzie o nas głośno.

Kiedy?

21 czerwca 2018, godz. 18:30