Zespół Muzyki Dawnej

Perfugium

Zespół Muzyki Dawnej PERFUGIUM powstał w 1997 roku z inicjatywy grupy młodzieży, śpiewającej w scholii dominikańskiego duszpasterstwa „Przystań” w Krakowie. Od samego początku głównym polem zainteresowania zespołu była sakralna muzyka dawnych epok oraz tradycyjne pieśni Kościoła w Polsce. Od ponad 10 lat zespół pracuje i posługuje w kościele św. Marka w Krakowie. Nasze spotkanie i wieloletnie śpiewanie wynika z zachwytu nad pięknem i Panem Bogiem obecnym w muzyce, którą wykonujemy. Zespół jest dla nas przestrzenią spotkania z Nim. Przejechaliśmy z koncertami całą Polskę, występowaliśmy w kościołach, synagogach, cerkwiach, scenach operowych i w salach koncertowych, pod gołym niebem. PERFUGIUM to przygoda, która trwa.

Kto?

Od 20 lat trzon zespołu jest wciąż ten sam – dzisiaj można powiedzieć, że to zespół rodzinny. W sopranach śpiewają: Bogumiła Kowalska, Natalia Kucia-Szymor, Joanna Przybyłowska i Bożena Solarz. Alty to Zofia Draus, Anna Iwan i Magdalena Rychlak. W tenorach możemy usłyszeć Pawła Iwana, Mateusza Kowalskiego i Mateusza Solarza. Basem śpiewają Wojciech Butryn i Piotr Przybyłowski. Kierownikiem artystycznym PERFUGIUM od samego początku istnienia zespołu jest gambista Mateusz Kowalski.

Co robimy?

Zespół zdobywał nagrody i wyróżnienia na konkursach chóralnych w Polsce. Zajął m.in. II miejsce w kategorii „chóry kameralne” podczas XIV Konkursu Kolęd i Pastorałek w Myślenicach, otrzymał Złota Strunę na konkursie chóralnym w Niepołomicach oraz wyróżnienie podczas IV edycji, współorganizowanego przez Akademię Muzyczną w Krakowie, konkursu Cantate Domino. W dorobku zespołu znajduje się kila płyt CD. Dzięki Ci Panie – Missa de Misericordia z utworami Pawła Bębenka, krakowskiego kompozytora związanego ze środowiskiem dominikańskim została wydana w 2004 roku przez Edycję Świętego Pawła Ojców Paulistów z Częstochowy. Dwie samodzielne płyty z muzyką dawną i tradycyjną – Alfa i Omega opowiadająca historię całego roku liturgicznego, od Zwiastowania do Zesłania Ducha Świętego oraz Inviolata w całości poświęcona życiu Najświętszej Maryi Panny – ukazały się kolejno w 2007 i 2008 roku. W 2009 z okazji wielkiego jubileusz Zakonu Bonifratrów zespół wraz z lutnistą Antonim Pilchem nagrał płytę Żywot św. Jana Bożego pieśnią i modlitwą spisany. Również w roku 2009 ukazała się płyta Gdy się rodzi Zbawca świata z kolędami w opracowaniu Pawła Bębenka. W 2016 roku zespół wziął udział w nagraniu płyty zespołu Floripari – Muzycy Wawelscy, ze starohiszpańskimi pieśniami Cantigas de Santa Maria, w polskim tłumaczeniu pani Magdaleny Sendor. Płyta wraz ze śpiewnikiem ukazała się nakładem Dominikańskiego Ośrodka Liturgicznego. W 2017 roku włączając się w obchody 500-lecia Reformacji PERFUGIUM przygotowało wyjątkowy program koncertowy – połączenie chorałów protestanckich ze źródeł niemieckich i polskich z instrumentalnymi wersjami tych pieśni przeznaczonymi na violę da gamba, pochodzącymi z XVII wiecznego manuskryptu z Berlina. W maju 2018 ukaże się kolejnej płyta PERFUGIUM tym razem z międzynarodowym repertuarem pieśni świeckich. Kraków – Pępek Świata to opowieść o stolicy Polski w czasach Złotego Wieku, kiedy to miasto zamieszkiwała wielobarwna społeczność ludzi przybyłych z wszystkich stron Europy.

W 2017 roku podjęliśmy współpracę z Fundacją inCanto. Wspólnie chcemy realizować nowe projekty koncertowe i wydawnicze. Podzielamy ZACHWYT nad muzyką i pięknem, który stał się wizytówką Fundacji. Mamy nadzieję, że to początek nowej drogi, odkrywania nowych horyzontów i możliwości.

Oficjalna strona zespołu: www.perfugium.eu

nowa płyta Perfugium