Zespół Muzyki Dawnej

Cracow Baroque Consort

Cracow Baroque Consort – to kameralny zespół wokalny, utworzony z inicjatywy studentów oraz absolwentów krakowskiej Akademii Muzycznej. W jego skład wchodzą ludzie, którzy pomimo młodego wieku, zdołali już zebrać bogate doświadczenia sceniczne zarówno w obsadzie solowej jak i zespołowej w Polsce oraz poza jej granicami. Od 2018 roku wspólnie poszukują własnej estetyki brzmienia, aby w ten sposób móc dzielić się swą pasją, energią, a przede wszystkim – zamiłowaniem do muzyki dawnej. Artystyczna droga Cracow Baroque Consort skrzyżowała się z drogą młodego krakowskiego kompozytora – Mariusza Kramarza. Ich wspólna praca zaowocowała nagraniami dwóch kolęd w jego opracowaniu: Gdy Śliczna Panna oraz Cicha Noc. W repertuarze Cracow Baroque Consort znajdują się również inne kompozycje Mariusza Kramarza, które w niedalekiej przyszłości zostaną zaprezentowane w postaci nagrań dostępnych w internecie oraz na płycie CD. Ensemble został zauważony na początku swojego istnienia przez Fundację inCanto, która zaprosiła go do występu podczas wykładu Michała Wilka dotyczącego rozważań nad tekstem Pieśni nad Pieśniami. W ramach cyklu wykładów dotyczących tajemnic z życia Najświętszej Marii Panny zatytułowanego Miriam – Matka Boża w Biblii, apokryfach, sztuce starożytnej i muzyce odpowiedzialny będzie za oprawę muzyczną.

Obserwuj na Facebooku